Aronia czarna

Aronia czarnoowocowa jest krewną jarzębiny, pochodzi z obszaru amerykańskich Wielkich Jezior, ale to Polska stała się jej „nową ojczyzną”. Polscy ogrodnicy przez 40 lat selekcji, wyhodowali odmianę czarnej aronii nadającą się do zbioru specjalnym kombajnem. W Polsce znajdziemy największe w świecie uprawy tego „superowocu”.

Ciemne jagody aronii mają unikalny skład chemiczny: najwyższą zawartość antocyjanów, procyjanidyn i tanin ze wszystkich znanych nam owoców. To jedno z najbogatszych źródeł związków polifenolowych. Antocyjany, taniny, kwasy fenolowe zawarte w aronii, mają silne właściwości antyoksydacyjne. Mogą działać ochronnie przeciwdziałając powstawaniu miażdżycy, przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia oraz chorobom neurodegeneracyjnym. Obniżają ciśnienie i poziom cukru we krwi.

Duża ilość tanin zawartych w owocach aronii powoduje, że są one cierpkie i rzadko jadane na surowo. Dlatego owoce aronii w większości są przerabiane na sok czy koncentrat soku i wysyłane w świat. Produkujemy też świetne dżemy, konfitury, wina, herbatki i błonnik aroniowy.

Aronia nie jest lekiem, ale te drobne, ciemne owoce to żywność o bardzo wysokich walorach prozdrowotnych. Owoce z upraw ekologicznych – to „aroniowy ekologiczny superowoc”.

prof. dr hab. Iwona Wawer