Borówka

Borówka amerykańska albo borówka wysoka pochodzi z Północnej Ameryki. Podobnie jak w przypadku aronii, borówka amerykańska zadomowiła się na stałe w Polsce. Nasz kraj wyrasta na lidera wśród plantatorów borówki. Nie trzeba więc po jagody chodzić do lasu.
Owoce borówki amerykańskiej (Vaccinium corymbosum) są duże i bardzo smaczne – szczególne te zbierane ręcznie. Są polecane przez dietetyków głównie ze względu na zawartość antocyjanów. Zawierają też inne związki polifenolowe i witaminę C. Regularne spożywanie tych jagód pozwala dłużej zachować pełną sprawność umysłową, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, ma działanie przeciwcukrzycowe i obniża poziom glukozy we krwi. Jej krewna, borówka czarna (Vaccinium myrtillus) rośnie w lasach.
Czarne jagody to najlepiej znane owoce jagodowe. Któż z nas nie zbierał jagód w lesie. Zgodnie ze wskazaniami medycyny ludowej, bogaty w antocyjany sok z czarnych jagód, stosowano w przypadku biegunki. Spożywanie świeżych owoców czarnej jagody pomaga w utrzymaniu elastycznych naczyń krwionośnych, wpływa na poprawę wzroku jak również obniża poziomu cholesterolu. Zainteresowanie czarnymi jagodami jako środkiem poprawiającym ostrość wzroku datuje się z czasów II wojny światowej. Wtedy to, lotnikom RAF-u podawano dżem z czarnych jagód.
Przeprowadzono wiele badań z zastosowaniem ekstraktu z czarnych jagód, który zawierał 36% antocyjanów. Jednakże nie udało się ustalić dawki tegoż ekstraktu, która jednoznacznie wpłynęłaby na poprawę naszego widzenia. Mimo to i może dlatego, że każdy z nas jest wyjątkowy i trudno jest dokładnie określić ile powinniśmy dziennie zjeść czarnych jagód, naukowcy zachęcają do jedzenia możliwie dużych ilości czarnych jagód w każdej postaci. Są polecane zwłaszcza kierowcom i pracownikom spędzającym dużo czasu przed monitorem komputera.
prof. dr hab. Iwona Wawer