Ciekawostki żywieniowe
O czerwonej mocy antocyjanów – Prof. dr hab. Dorota Konopacka
Najbardziej znane w Polsce jagody antocyjanowe – Dr hab. Stanisław Pluta
Antocyjany – mocne antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe rodniki – Dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc
Czy wiesz, że…
Aronia
Rośnie nad brzegami Wielkich Jezior w Kanadzie, ale jej drobnymi cierpkimi jagodami interesują się tylko ptaki, które zjadają je przed odlotem do cieplejszych krajów. Kanadyjczycy jedzą żurawinę, truskawki i …banany. Uprawę aronii rozpoczęto w Europie, najpierw w Rosji a potem w Polsce. Obecna aronia to wynik 40 lat selekcji odmian. Lata pracy i wiedza naszych sadowników to też narodowy skarb.
Aronia – zasługuje na miano superowocu bo:
ma bardzo dużo cennych składników w przeliczeniu na małą masę jagody,
ma największą zawartość antocyjanów wśród innych owoców (antocyjany mają właściwości antyoksydacyjne, likwidują wolne rodniki),
owoce mają mało cukru, zawierają kwasy organiczne i składniki mineralne: potas, wapń, magnez, cynk, żelazo i szereg mikropierwiastków, witaminy grupy B, witaminę C, karotenoidy i błonnik,
jest znakomitym owocem dla ludzi aktywnych, dbających o zdrowie, właściwe odżywianie, żyjących zgodnie z naturą.
Rokitnik
Rokitnik jest kolczasty, a jego drobne owoce trudno odrywają się od gałązek. Radzą sobie z tym mieszkańcy Północy, gdzie gałęzie oblepione pomarańczowymi owocami wystają ponad grubą warstwę śniegu. To nasza owocowa lodówka – śmieją się Sybiracy i otrząsają dzienną porcję zmrożonych jagód. Rokitnik chroni ich przez szkorbutem i przeziębieniem.
Borówka amerykańska
Borówką amerykańską zajmują się liczne ośrodki naukowe w USA. Poszukują składników poprawiających pracę mózgu, przeciwdziałających degeneracji neuronów. Ciekawe są wyniki eksperymentów na szczurach: te które dostawały dodatek ekstraktu z borówek do paszy lepiej znajdowały drogę w labiryncie, szybciej się jej uczyły i lepiej zapamiętały.
Jak przechować owoce przez zimę?
Popularne przetwory, takie jak dżemy i syropy, są konserwowane cukrem, którego staramy się unikać. Polecamy owoce liofilizowane! To proces suszenia w niskiej temperaturze, opracowany dla kosmonautów, ale teraz powszechnie stosowany. Liofilizowane owoce zalane wodą zachowują witaminy, antocyjany i wszystkie cenne składniki, a smakują jak świeże.
prof. dr hab. Iwona Wawer