Czarna porzeczka

Porzeczka czarna to gatunek rośliny należący do rodziny agrestowatych. Pochodzi z obszarów Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. W Polsce występuje w stanie dzikim na całym niżu i w pasie wyżyn. Jest również uprawiana na dużych plantacjach i zbierana specjalnymi kombajnami.

Jej ciemne owoce o charakterystycznym zapachu nadają się do bezpośredniego spożycia i do przetworów. Popularne są soki i nektary, galaretki, dżemy. Wg. tradycyjnej medycyny, jej liście i owoce mają właściwości lecznicze, m.in. moczopędne i napotne. Prozdrowotne działanie owoców wynika z dużej zawartości związków polifenolowych i witaminy C. Jej owoce są uznawane za jedno z najlepszych źródeł witaminy C w typowej polskiej diecie. 

W czarnych porzeczkach jest jej ok. pięć razy więcej niż w cytrusach. Szacuje się, że w 100 g owoców czarnej porzeczki znajduje się około 180 mg witaminy C, to ponad 200 proc. zalecanej dziennej dawki (70-90 mg). Związki polifenolowe: antocyjany i flawonoidy, zawarte w owocach czarnej porzeczki, mogą zapobiegać miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu, mają korzystny wpływ na naczynia krwionośne, działają też przeciwbakteryjnie.

prof. dr hab. Iwona Wawer