Czarny bez

Czarny bez to krzew występujący powszechnie w Europie. Można go spotkać w zaroślach, wzdłuż rowów i rzek, a także w naszych przydomowych ogródkach. Niektóre, bardziej plenne odmiany są uprawiane na plantacjach. Ma żółtawobiałe kwiaty zebrane w baldachy, kwitnie w czerwcu. Owoce mają błyszczącą, czarną skórkę, a wewnątrz jest krwistoczerwony sok. Dojrzewają w sierpniu – wrześniu.
Europejski czarny bez został dość dobrze przebadany przez naukowców. W owocach czarnego bzu głównymi składnikami bioaktywnymi są związki polifenolowe – antocyjany, które nadają im ciemnoczerwony, prawie czarny kolor. W owocach są też flawonoidy, fenolokwasy i inne kwasy organiczne, witamina C, cukry i polisacharydy oraz pektyny. Wg. współczesnej fitoterapii, związki z owoców bzu czarnego działają napotnie, przeciwzapalnie oraz moczopędnie. Są wskazane w stanie zapalnym górnych dróg oddechowych oraz chorobach przebiegających z gorączką.
Sok z czarnego bzu, syrop, nalewka z owoców czarnego bzu to tradycyjne środki na przeziębienie i grypę. Sok jest również naturalnym barwnikiem wykorzystywanym przez przemysł spożywczy.
Pokazano, że ekstrakty z owoców bzu działają przeciwwirusowo, w tym na wirusa grypy! Podobne wskazania mają napary z kwiatów bzu. Tym samym coraz bardziej popularne stają się kwiaty bzu, jako surowiec do produkcji nalewek i herbatek.
prof. dr hab. Iwona Wawer