
Składniki
- 1 kostka masła,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- szklanka owoców aronii ( z konfitury),
- szczypta soli.
Wykonanie
Masło ucierać z cukrem, dodawać po jednym z 5 jajek. Wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Owoce z konfitury osączyć i wsypać do ciasta, wymieszać, wlać do tortownicy ( posmarowanej masłem i bułką tartą), piec 40 min w 200 °C
Wierzch można poryć polewą czekoladową lub lukrem.
Świeże lub mrożone owoce aronii można do ciasta przygotować w kilka minut. Owoce mieszamy z cukrem w proporcji 1 : 0,5 i gotujemy kilka minut. Układamy na sitku, aby sok odpłynął, a owoce lekko przeschły. Ciasto z owocami tak przygotowanymi jest smaczniejsze.
Barbara Hołub
Źródło: „Aronia superowoc” Iwona Wawer, Piotr Eggert, Barbara Hołub, wyd. III rozszerzone