Galaretka antocyjanowa z agaru i czarnej porzeczki lub jagód

Składniki

  • szklanka czarnej porzeczki lub jagód,
  • agar (tu należy dostosować dawkowanie w zależności od zakupionego produktu i rodzaju go przygotowania, niektóre wymagają gotowania, niektóre porostu rozpuszczenia w wodzie w zależności od producenta),
  • szklanka wody,
  • szczypta stewii (tu zalecam korzystanie z zielonych sproszkowanych liści – delikatnie nadaje słodki smak).

Wykonanie

Wodę delikatnie podgrzewamy ze stewią i agarem, na koniec dodajemy porzeczki lub jagody przelewamy do pucharków. Owoce możemy również najpierw włożyć do pucharków i zalać mieszanką z agarem , po ok 5 minutach galaretka jest gotowa.

 

Wskazówki

Do owocowej galaretki możemy użyć aronii, malin, borówek czy truskawek.

Moje doświadczenie pokazało mi, że agar trudno skomponować z cytrusami, które nie pozwalają tak dobrze stężeć.

 

Beata Dąbrowska