Kotlety z ciecierzycy z surówką z czerwonej kapusty

Kotlety z ciecierzycy

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 g gotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tarta
  • olej rzepakowy

Surówka z kapusty czerwonej

  • 400 g kapusty czerwonej

  • 1 duże jabłko

  • 1 czerwona cebula

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • pęczek koperku

  • cytryna

  • sól, pieprz

Wykonanie

Kasze jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku, następnie umieścić w garnku z grubym dnem, dodajemy dwukrotną objętość wody w stosunku do objętości kaszy (możemy to zrobić przy użyciu szklanki). Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.

Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.

Ciecierzycę i ugotowaną kaszę jaglaną umieścić w malakserze (lub innym urządzeniu podobnego typu) i zmielić na gładką masę, następnie przełożyć do miski. Do masy dodać, podsmażoną cebulę i czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajko i doprawić do smaku. Konsystencja powinna być zwarta, aby ją polepszyć możemy dodać 2 łyżki bułki tartej, zamieszać i odczekać kilka minut.
Uformować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju, po kilka minut z każdej strony.
Kapustę kroimy bardzo drobno, możemy także użyć szatkownicy do kapusty, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i starte na grubych oczkach jabłko, posiekany koperek, sok z połowy cytryny.

Składniki dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Surówkę odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

 

Paweł Hanus