
Kotlety z ciecierzycy
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 g gotowanej ciecierzycy
- 1 cebula czerwona
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 100 g bułki tarta
- olej rzepakowy
Surówka z kapusty czerwonej
-
400 g kapusty czerwonej
-
1 duże jabłko
-
1 czerwona cebula
-
100 g jogurtu naturalnego
-
pęczek koperku
-
cytryna
-
sól, pieprz
Wykonanie
Kasze jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku, następnie umieścić w garnku z grubym dnem, dodajemy dwukrotną objętość wody w stosunku do objętości kaszy (możemy to zrobić przy użyciu szklanki). Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.
Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
Ciecierzycę i ugotowaną kaszę jaglaną umieścić w malakserze (lub innym urządzeniu podobnego typu) i zmielić na gładką masę, następnie przełożyć do miski. Do masy dodać, podsmażoną cebulę i czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajko i doprawić do smaku. Konsystencja powinna być zwarta, aby ją polepszyć możemy dodać 2 łyżki bułki tartej, zamieszać i odczekać kilka minut.
Uformować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju, po kilka minut z każdej strony.
Kapustę kroimy bardzo drobno, możemy także użyć szatkownicy do kapusty, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i starte na grubych oczkach jabłko, posiekany koperek, sok z połowy cytryny.
Składniki dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Surówkę odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Paweł Hanus