Roladki z bakłażana i fety

Składniki

  • 300 g bakłażana,
  • 150 g sera feta w kawałku,
  • 12 g czosnku,
  • 5 g świeżej papryczki chili,
  • 20 g natki pietruszki ,
  • 5 g soli,
  • 0,5 g pieprzu,
  • 200 ml oliwy z oliwek.

Wykonanie

Przygotowanie bakłażana

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 3 mm za pomocą krajalnicy bądź starannie przy pomocy noża kuchennego. Bakłażana rozłożyć na ręczniku papierowym i posypać solą, po 15 minutach odwrócić plastry bakłażana i powtórzyć czynność. Nadmiar powstałej wody zebrać za pomocą ręcznika kuchennego. Plastry bakłażana grillować na patelni do wytworzenia charakterystycznych pasków, czynność tą można wykonać także na zwykłej patelni, wtedy obsmażyć plastry na suchej patelni z powłoką teflonową przez okres 20 sekund z każdej strony.

 

Przygotowanie marynaty

Oliwę z oliwek, pokrojony drobno czosnek, pokrojone chili (Jeśli korzystamy ze świeżego chili to usuwamy gniazdo nasienne), posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz mieszamy ze sobą. W naczyniu (może być plastikowy pojemnik) rozkładamy plastry grillowanego bakłażana zalewając przygotowaną marynatą. Bakłażana marynować minimum 8 godzin, najlepiej przygotować go dzień wcześniej.

 

Przygotowanie roladek z bakłażana i fety

Fetę pokroić w słupki (1 cm x 1 cm) o długości około 3 cm. Plastry bakłażana odsączyć z nadmiaru oliwy. Bakłażana razem z fetą zawijać w rulon i podawać na zimno.

Roladki można udekorować papryką, koperkiem lub natką pietruszki.

 

mgr inż. Paweł Hanus
Instytut Technologii Żywności i Żywienia
Uniwersytet Rzeszowski