Sok aroniowy – najbogatsze źródło antocyjanów

wrz. 26, 2021 | ciekawostki żywieniowe, dieta

Najbogatszym źródłem antocyjanów jest bez wątpienia sok aroniowy.

O jego dobroczynnym działaniu możemy przeczytać na wielu stornach internetowych. Opublikowano też wiele prac naukowych o tym na co pomaga sok z aronii. Dzieje się tak dlatego, że sok z aronii stawiany jest na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o prozdrowotne działanie jakiegokolwiek przetworu owocowego. Ważne jest też to, że aronia jest powszechnie uprawiana w Polsce. Obecnie jesteśmy światowym liderem w produkcji tego owocu, także w wersji ekologicznej. Pozwala to dostać sok z aronii w stosunkowo niskiej cenie w porównaniu do cen w Europie czy na świecie.

Sok z aronii pomaga utrzymać dobre zdrowie i kondycję, ponieważ zawiera niezwykle dużo składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sok pomaga chronić przed chorobami cywilizacyjnymi wywołanymi stresem oksydacyjnym, ponieważ jest bogaty w polifenole takie jak: antocyjany, procyjanidyny i fenolokwasy o działaniu antyoksydacyjnym. Poza tym sok z aronii pomaga uzupełnić niedobory witaminy A, C, PP, P, E, B2, kwasu foliowego, witaminy B6 oraz K. Sok z aronii zawiera również molibden, kobalt, mangan, bor sód, potas, cynk, fosfor i jod. Wyjątkowość aronii polega też na tym, że roślina ta nie wchłania metali ciężkich ze środowiska. Pozwala to mieć pewność, że w soku z aronii nie znajdziemy tych związków, tak groźnych dla naszego organizmu. Dodatkowo sok z aronii zawiera garbniki, rosweratrol, pektyny, błonnik, białka i węglowodany.

Mówi się, że sok z aronii pomaga na wiele dolegliwości, bo łączy w sobie dobroczynne właściwości najlepszego czerwonego wina i zielonej herbaty.

Coraz większa zachorowalność na wiele chorób cywilizacyjnych takich jak: otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie wymusza na naukowcach poszukiwanie coraz to nowszych, naturalnych sposobów leczenia i profilaktyki. W obecnych czasach ważne jest, aby nie tylko leczyć metodami farmakologicznymi, ale również wprowadzać do codziennej diety takie produkty, które wspomogą nasz organizm i sprowokują go do lepszej pracy, podniosą odporność na infekcje oraz pozwolą bronić się przed najcięższymi chorobami np. nowotworami.

Biflawonoidy obecne w aronii niszczą szkodliwe wolne rodniki oraz chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Ponadto aronia zwiększa odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C, E i P oraz miedzi. Najnowsze badania przeprowadzone przez niemieckich badaczy pokazują, że sok z aronii pomaga chronić organizm również przed koronawirusami w tym Sars-Cov-2. Dzieje się tak dlatego, że antocyjany, poza działaniem ogólnie podnoszącym odporność, działają na śluzówkach jak naturalna bariera ochronna i hamują przenikanie wirusów do organizmu.

Sok z aronii pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Związki polifenolowe zawarte w soku aroniowym mają zdolność hamowania konwertazy angiotensyny II – enzymu przekształcającego angiotensynę I w II, która powoduje skurcz naczyń krwionośnych. W konsekwencji zmniejszenie jej poziomu pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejsza częstotliwość pracy serca. Antocyjany zawarte w soku z aronii pomagają dbać o układ krążenia ze względu na zdolności uszczelniające naczynia krwionośne.

W aronii znajdują się takie związki jak: rutyna oraz antocyjany, które korzystnie oddziałują na układ krwionośny. Poza tym, że związki te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, owoc przeciwdziała miażdżycy oraz zawałowi serca, ponieważ sok z aronii pomaga zredukować poziom złego cholesterolu we krwi poprzez ograniczenie utleniania lipidów. Dodatkowo podwyższaj poziom dobrego cholesterolu. Wykazano również, że stosowanie soku z aronii u mężczyzn z wysokim cholesterolem powodowało obniżenie w krwinkach czerwonych stężenia glinu, ołowiu i miedzi.

Antocyjany, których jest niezwykle dużo w soku z aronii oraz rutyna uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i pomagają w zapobieganiu powstawania żylaków, w tym żylaków odbytu (hemoroidów). Ograniczają również powstawanie miejscowego stanu zapalnego.

Związki polifenolowe zawarte w soku z aronii pomagają w przypadku raka jelita grubego działając hamująco na rozwój komórek nowotworowych i ochronnie na komórki jelita. Chronią również nasz organizm przed uszkodzeniami komórek wywołanymi przez reaktywne formy tlenu – działanie antyoksydacyjne. Liczne badania wykazały, że stres oksydacyjny może być jedną z przyczyn powstawania nowotworów. Silne działanie antyoksydacyjne soku z aronii może zapobiegać rozwojowi stanu zapalnego trzustki.

Sok z aronii pity regularnie pozwala na ustabilizowanie poziomu cukru w organizmie. Udokumentowane jest to, że u pacjentów z insulinozależnością przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy na czczo.

Sok aroniowy jest super produktem dla twoich oczu. Zapobiega rozwojowi jaskry, zaćmy oraz schorzeniom plamki żółtej na siatkówce. Ponadto chroni przed negatywnym wpływem promieniowania z monitorów komputerowych. Promieniowanie jonizujące (potocznie nazywane radioaktywnym) szczególnie oddziałuje na najwrażliwszy punkt organizmu jakim jest materiał genetyczny. Antocyjany aroniowe chronią DNA, ponieważ mają działanie radioprotekcyjne. Spożywanie soku z aronii pomaga chronić przed skutkami chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera, a także uodparnia skórę na promieniowanie UV. Zarówno sok w odpowiedniej ilości jak i preparaty z aronii w odpowiedniej dawce mogą korzystnie oddziaływać na przebieg ciężkiej choroby popromiennej. (…)okazuje się, że w Związ¬ku Radzieckim, po awarii w Czarnobylu zalecano ją okolicznym mieszkańcom, a przez lata aronia była testowana w wojskowych instytutach, dlatego że baliśmy się bomby atomowej – mówi prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Bibliografia:

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej: M. Białek, J. Rutkowska, E. Hallmann

Aronia w diecie diabetyków; Małgorzata Gawryś, Katarzyna Zawada, Iwona Wawer; Wydział Farmaceutyczny, Zakład Chemii Fizycznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny; https://journals.viamedica.pl/clinical_diabetology/article/viewFile/19579/16004

Aronia dla pilotów. Prof. Iwona Wawer; http://www.aronia.org.pl/aroniadlapilotow.html

Rola i właściwości aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych; Zakład Chemii Farmaceutycznej i Analizy Leków Uniwersytetu Medycznego w Łodzi; Joanna Sikora, Magdalena Markowicz, Elżbieta Mikiciuk-Olasik