Sok z aronii dla cukrzyków

Lut 17, 2020 | ciekawostki żywieniowe, dieta

W Polsce na cukrzycę choruje około 2,5 mln osób, większość na cukrzycę typu-2, której towarzyszy otyłość i nadciśnienie. Zalecenia są znane: właściwa dieta, mniej słodyczy, więcej warzyw.

Cennym składnikiem diety może być i jest aronia! Badania naukowe pokazują korzystny wpływ bioaktywnych związków obecnych w owocach aronii: antocyjanów, kwasu chlorogenowego, polimerów katechinowych, na utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi oraz na możliwość zapobiegania powikłaniom cukrzycy. Dojrzała aronia jest mało słodka i nieco cierpka, ale to jedno z najbogatszych źródeł antocyjanów. Zaletą soku z aronii jest zdolność obniżania indeksu glikemicznego. Pokazano to podając pacjentom z cukrzycą typu-2 po 200 ml soku z aronii dziennie. Zaobserwowano obniżenie stężenia glukozy na czczo już w pierwszych dniach podawania soku, jednak najlepsze efekty uzyskano przy regularnej jego konsumpcji przez 3 miesiące. Diabetykom polecamy naturalny, niesłodzony sok aroniowy – zwłaszcza produkowany z owoców ekologicznych.

prof. dr hab. Iwona Wawer