Prof. dr hab. Dorota KONOPACKA

Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego

Z wykształcenia technolog żywności – specjalność inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, specjalność naukowa technologia przetwórstwa owoców i warzyw, a w szczególności innowacyjne techniki suszenia. Inne zainteresowania naukowe to działania na rzecz zwiększenia konsumpcji produktów roślinnych bogatych w naturalne składniki sprzyjające zdrowiu człowieka, badanie preferencji konsumenckich dla produktów o charakterze żywności funkcjonalnej i dietetycznej, ocena jakości surowców i przetworzonych produktów ogrodniczych, ocena sensoryczna owoców i warzyw oraz ich przetworów. Od 2019 członek Rady Fundacji Żywności Funkcjonalnej.

Prof. dr. hab. Iwona Wawer

Kierownik Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Pracuje w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie na kierunku Zielarstwo. Autorka książek o aronii: „Aronia – polski paradoks”, Warszawa 2005, 2016 i 2016; „The Power of nature. Aronia melanocarpa”. Uk, London, 2006; II wyd., Omaha, Nebraska, USA, 2010 oraz „Suplementy diety dla ciebie”, Warszawa 2009, 2014.

Dr n. farm. Magdalena Kryska

Absolwentka UM we Wrocławiu na Wydziale Farmacji. Tytuł doktora nauk farmaceutycznych uzyskała na UM w Lublinie. Przez wiele lat prowadziła wraz z mężem apteki, nabierając doświadczenia w zakresie farmakologii, farmakoterapii, marketingu i zarządzania zespołem.

Obecnie jest dyrektorem sprzedaży w rodzinnej firmie Korab Garden, producenta soków ekologicznych.

Już na studiach magisterskich zajęła się tematem aronii i antocyjanów, a także prozdrowotnym działaniem roślin. Tematykę tą kontynuowała na studiach doktoranckich. Obecnie jest propagatorem zdrowego odżywiania i dbania o zdrowie, szczególnie naturalnymi metodami.

Dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc

Pracownia Przetwórstwa i Oceny Jakości Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach

 

Dr hab. Stanisław Pluta

Pracownia Genetyki i Hodowli Roślin Sadowniczych Instytutu Ogrodnictwa Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach

mgr inż. Paweł Hanus

Instytut Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytet Rzeszowski

Jego pasja do gotowania rozpoczęła się kilkanaście lat temu najpierw w domowym zaciszu, następnie w renomowanych restauracjach w kraju i zagranicą. Jako młody kucharz uczestniczył w konkursach gastronomicznych.  Poszukując odpowiedzi na nurtujące go pytania, ukończył studia na kierunku Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim, gdzie obecnie pracuje jako pracownik naukowy. W swojej pracy badawczej zajmuje się przetwarzaniem żywności pochodzenia roślinnego mającą na celu wytworzenie produktu o jak najlepszych właściwościach prozdrowotnych.

mgr inż. Izabela Baran

Instytut Technologii Żywności i Żywienia

Absolwentka dietetyki klinicznej oraz technologii żywności i żywienia człowieka na Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia oraz Uniwersytecie Rzeszowskim. Dotychczas pracowała z osobami z nietolerancjami pokarmowymi.

Interesuje się suplementacją oraz ekologiczną żywnością, stale poszerzając wiedzę z tego zakresu uczestnicząc w szkoleniach i konferencjach. Cel jaki sobie stawia to indywidulane podejście do każdego pacjenta, uwzględniając jego stan zdrowia w oparciu o wyniki badań oraz zwracając uwagę na preferencje smakowe i styl życia. Stawia na edukacje pacjentów w zakresie prawidłowego żywienia oraz przekonuje, że odpowiednio dobrana dieta niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych.

Beata Dąbrowska

 Z zawodu terapeuta zajęciowy, z zamiłowania – szef kuchni. Gotowanie to jej pasja. Pracując na co dzień z osobami starszymi i dziećmi, obserwuje dobroczynny wpływ diety opartej na składnikach pochodzenia roślinnego, na komfort codziennego życia i stan zdrowia. Regularnie podejmuje dietę warzywno-owocową. Tworzy własne przepisy diety warzywno-owocowej i roślinnej na potrzeby diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej.

Aktywnie wspiera wiele osób przechodzących post dr Ewy Dąbrowskiej, tworząc przepisy i prowadząc grupę wsparcia Przepisy dr Ewy Dąbrowskiej z przepisami do etapu postu. Aktywnie uzupełnia swoją wiedzę i doświadczenie poznając tajniki konstrukcji przepisów w taki sposób, żeby poza zaspokajaniem głodu przede wszystkim odżywiały nas, na każdym etapie koncepcji żywieniowej dr Ewy Dąbrowskiej

mgr inż. Ewelina Polak

Absolwentka kierunku Dietetyka Kliniczna na Akademii Medycznej w Lublinie oraz Technologii Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym. Uprawnienia pedagogiczne uzyskała na studiach podyplomowych na UMCS. Otrzymana na studiach wiedza poparta jest kilkuletnim doświadczeniem w pracy jako dietetyk m.in. w Lubelskich poradniach. Aktualnie prowadzi poradnię dietetyczną DietBalans powstałą z myślą o zdrowym odżywianiu oraz edukacji żywieniowej.

mgr dietetyk Magdalena Zielińska

Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Dietetyka, na wydziale Medycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego. Na dotychczasowej ścieżce zawodowej współpracowała z dziećmi, kobietami w ciąży, karmiącymi, z dorosłymi aktywnymi fizycznie oraz z osobami z różnymi jednostkami chorobowymi. Aktualnie pracuje w poradni dietetycznej DietBalans.

Barbara Tomkiewicz

pracownik z długoletnim stażem zawodowym. Zatrudniona w Świerkowy Zdrój Medical Spa Rymanów-Zdrój od 1996 roku

Zakres obowiązków:

– Kierownik Działu Żywienia w Ośrodku w Rymanowie-Zdroju, nadzór i organizacja pracy zespołu
– przygotowywanie dedykowanego menu dla kuracjuszy i gości ośrodka zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia
– realizacja diet zleconych przez lekarza prowadzącego
– nadzór i organizacja żywienia zbiorowego
– prowadzenie edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia
– opracowywanie jadłospisów w ramach różnych pakietów: leczniczych, rehabilitacyjnych, medical&spa
– tworzenie receptur i menu z uwzględnieniem najnowszych trendów w gastronomii
– organizacja przyjęć okolicznościowych, bankietów i eventów
– nadzór nad przestrzeganiem norm sanitarnych i instrukcji BHP w procesie produkcji i obrocie żywnością
– wdrażanie procedur i instrukcji HACCP

Małgorzata Krupska

Zatrudniona w Świerkowy Zdrój Medical Spa Iwonicz-Zdrój od 2018 roku

Zakres obowiązków:

– Kierownik Działu Żywienia w Ośrodku w Iwoniczu-Zdroju, nadzór i organizacja pracy zespołu
– przygotowywanie dedykowanego menu dla kuracjuszy i gości ośrodka zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia
– realizacja diet zleconych przez lekarza prowadzącego
– nadzór i organizacja żywienia zbiorowego
– prowadzenie edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia
– tworzenie receptur i menu z uwzględnieniem najnowszych trendów w gastronomii
– organizacja przyjęć okolicznościowych, bankietów i eventów
– nadzór nad przestrzeganiem norm sanitarnych i instrukcji BHP w procesie produkcji i obrocie żywnością
– wdrażanie procedur i instrukcji HACCP