Prof. dr. hab. Iwona Wawer

Kierownik Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Pracuje w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie na kierunku Zielarstwo. Autorka książek o aronii: „Aronia – polski paradoks”, Warszawa 2005, 2016 i 2016; „The Power of nature. Aronia melanocarpa”. Uk, London, 2006; II wyd., Omaha, Nebraska, USA, 2010 oraz „Suplementy diety dla ciebie”, Warszawa 2009, 2014.

Dr n. farm. Magdalena Kryska

 

Beata Dąbrowska

 Z zawodu terapeuta zajęciowy, z zamiłowania – szef kuchni. Gotowanie to jej pasja. Pracując na co dzień z osobami starszymi i dziećmi, obserwuje dobroczynny wpływ diety opartej na składnikach pochodzenia roślinnego, na komfort codziennego życia i stan zdrowia. Regularnie podejmuje dietę warzywno-owocową. Tworzy własne przepisy diety warzywno-owocowej i roślinnej na potrzeby diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej.

Aktywnie wspiera wiele osób przechodzących post dr Ewy Dąbrowskiej, tworząc przepisy i prowadząc grupę wsparcia Przepisy dr Ewy Dąbrowskiej z przepisami do etapu postu. Aktywnie uzupełnia swoją wiedzę i doświadczenie poznając tajniki konstrukcji przepisów w taki sposób, żeby poza zaspokajaniem głodu przede wszystkim odżywiały nas, na każdym etapie koncepcji żywieniowej dr Ewy Dąbrowskiej

Beata o sobie:

Jestem autorką bestselerowego poradnika z przepisami dr Ewy Dąbrowskiej – „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy” wydanego w 2017 roku.

Od 20 lat mieszkam w Norwegii – kraju z szybkimi cywilizacyjnymi zmianami w codziennym menu. Mimo szerokiego dostępu do produktów egzotycznych i importowanych, krajowi producenci są tu wspierani zarówno przez konsumentów jak i odpowiednie organy administracyjne. Odpowiedzialne służby potrafią w prostu sposób pokazać swoim obywatelom, że najbardziej wartościowe jest to, co może wyrosnąć w danym klimacie, czyli towar w który zaopatrzysz się od lokalnego producenta. Nawet duże sieci handlowe, w sezonie, sprzedają warzywa i owoce od lokalnych producentów.

Zatem: każdemu amatorowi zdrowego żywienia w Polsce polecam owoce i warzywa rosnące w Polsce i Europie środkowej. Szukajcie i zamawiajcie aronię, świdośliwę, rokitnika, maliny, czarną porzeczkę i inne i… żyjcie zdrowiej.

mgr inż. Paweł Hanus

Instytut Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytet Rzeszowski

Jego pasja do gotowania rozpoczęła się kilkanaście lat temu najpierw w domowym zaciszu, następnie w renomowanych restauracjach w kraju i zagranicą. Jako młody kucharz uczestniczył w konkursach gastronomicznych.  Poszukując odpowiedzi na nurtujące go pytania, ukończył studia na kierunku Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim, gdzie obecnie pracuje jako pracownik naukowy. W swojej pracy badawczej zajmuje się przetwarzaniem żywności pochodzenia roślinnego mającą na celu wytworzenie produktu o jak najlepszych właściwościach prozdrowotnych.

mgr inż. Ewelina Polak

Absolwentka kierunku Dietetyka Kliniczna na Akademii Medycznej w Lublinie oraz Technologii Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym. Uprawnienia pedagogiczne uzyskała na studiach podyplomowych na UMCS. Otrzymana na studiach wiedza poparta jest kilkuletnim doświadczeniem w pracy jako dietetyk m.in. w Lubelskich poradniach. Aktualnie prowadzi poradnię dietetyczną DietBalans powstałą z myślą o zdrowym odżywianiu oraz edukacji żywieniowej.

Ewelina o sobie:

Uaktualniam wiedzę medyczną opartą na najnowszych doniesieniach naukowych, uczestniczę w szkoleniach i konferencjach, a później wprowadzam nowe metody w zakresie żywienia człowieka w pracy z pacjentami. Jestem pracownikiem Uniwersytetu Rzeszowskiego gdzie nauczam młodą kadrę dietetyków. Równie chętnie tłumaczę zagadnienia związane z chorobami dietozależnymi swoim pacjentom podczas wizyty. Głęboko wierzę, że to rozumienie problemu zwiększa szanse na trwałe zmiany nawyków. Każdy przypadek jest inny, dlatego jedyną możliwą opcją pracy z pacjentami jest podejście indywidualne. Tworzę dopasowane zalecenia i plany żywieniowe. Łączę smaczne i proste przepisy z wytycznymi zdrowego odżywiania. Prywatnie moim hobby jest gotowanie apetycznych i łatwych dań oraz dobra książka.

mgr dietetyk Magdalena Zielińska

Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Dietetyka, na wydziale Medycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego. Na dotychczasowej ścieżce zawodowej współpracowała z dziećmi, kobietami w ciąży, karmiącymi, z dorosłymi aktywnymi fizycznie oraz z osobami z różnymi jednostkami chorobowymi. Aktualnie pracuje w poradni dietetycznej DietBalans.

Magdalena o sobie:

Obecnie swoją wiedzę nieustannie staram się poszerzać i uzupełniać o aktualne doniesienia naukowe na szkoleniach i konferencjach. Każdy pacjent jest inny, dzięki czemu każdy dzień pracy dietetyka to nowe wyzwania i doświadczenia, które w połączeniu z pasją i osiąganiem zamierzonych celów dają nieopisaną satysfakcję. W swojej praktyce za priorytet stawiam zdrowie i dobre samopoczucie pacjenta, a moja pomoc opiera się na prowadzeniu krok za krokiem, wsparciu i zapewnieniu narzędzi potrzebnych do długoterminowej, pozytywnej zmiany nawyków żywieniowych.

Barbara Tomkiewicz

pracownik z długoletnim stażem zawodowym. Zatrudniona w Świerkowy Zdrój Medical Spa Rymanów-Zdrój od 1996 roku

Zakres obowiązków:

– Kierownik Działu Żywienia w Ośrodku w Rymanowie-Zdroju, nadzór i organizacja pracy zespołu
– przygotowywanie dedykowanego menu dla kuracjuszy i gości ośrodka zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia
– realizacja diet zleconych przez lekarza prowadzącego
– nadzór i organizacja żywienia zbiorowego
– prowadzenie edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia
– opracowywanie jadłospisów w ramach różnych pakietów: leczniczych, rehabilitacyjnych, medical&spa
– tworzenie receptur i menu z uwzględnieniem najnowszych trendów w gastronomii
– organizacja przyjęć okolicznościowych, bankietów i eventów
– nadzór nad przestrzeganiem norm sanitarnych i instrukcji BHP w procesie produkcji i obrocie żywnością
– wdrażanie procedur i instrukcji HACCP

Małgorzata Krupska

Zatrudniona w Świerkowy Zdrój Medical Spa Iwonicz-Zdrój od 2018 roku

Zakres obowiązków:

– Kierownik Działu Żywienia w Ośrodku w Iwoniczu-Zdroju, nadzór i organizacja pracy zespołu
– przygotowywanie dedykowanego menu dla kuracjuszy i gości ośrodka zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia
– realizacja diet zleconych przez lekarza prowadzącego
– nadzór i organizacja żywienia zbiorowego
– prowadzenie edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia
– tworzenie receptur i menu z uwzględnieniem najnowszych trendów w gastronomii
– organizacja przyjęć okolicznościowych, bankietów i eventów
– nadzór nad przestrzeganiem norm sanitarnych i instrukcji BHP w procesie produkcji i obrocie żywnością
– wdrażanie procedur i instrukcji HACCP