Rokitnik

Rokitnik to krzak o szarozielonych liściach, podobny do oliwki. Jego kolczaste gałązki są oblepione drobnymi owocami o intensywnie pomarańczowej barwie, dlatego Rosjanie nazywają je „oblepicha”. Owoce rokitnika są przetwarzane na soki i dżemy, natomiast olej z rokitnika jest składnikiem kosmetyków.

Owoce są cenione jako bogate źródło witaminy C i karotenoidów. Zawartość witaminy C w niektórych odmianach sięga nawet 500 mg na 100 g świeżych owoców. Owoce rokitnika są stosowane w tradycyjnej medycynie, a możliwości wykorzystania soku oleju we współczesnej medycynie są intensywnie badane. Sok korzystnie wpływa na odporność, może hamować rozwój chorób serca i układu krążenia.

Owoce rokitnika to doskonałe uzupełnienie codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jest kwaśny, ale zawsze możemy nieco złagodzić jego kwaskowaty smak, słodząc sok np. miodem.

prof. dr hab. Iwona Wawer