Zbilansowana Sugerowana Tygodniowa Dieta zawierająca „antocyjanowe” owoce i warzywa

Odpowiednia kondycja naszego organizmu uwarunkowana jest wieloma czynnikami. W ostatnich czasach coraz większą uwagę zwraca się na jednak na kwestie związane z odżywianiem oraz aktywnością fizyczną. Prawidłowe odżywianie ma na celu zapewnienie równowagi dla naszego organizmu, może także byś traktowane jako prewencja w różnego rodzaju schorzeniach naszego organizmu.

Jak podaje Instytut Żywności i Żywienia w Piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, podstawą dla naszych codziennych zwyczajów powinny stanowić ćwiczenia, ruch oraz ogólna sprawność intelektualna i fizyczna. Dalsze elementy piramidy dotyczą już odżywiania.

Każdego roku IŻŻ przypomina, że podstawą naszej diety są warzywa i owoce jedzone regularnie każdego dnia. Pożywienie pochodzenia roślinnego dostarcza do naszego organizmu wielu drogocennych substancji biologicznie aktywnych m.in. flawonoidów w których skład wchodzą między innymi antocyjany, a także witaminy.

W odpowiednio zbilansowanej diecie nie możemy także zapomnieć pełnoziarnistym pieczywie, produktach mlecznych, szczególnie mlecznych napojach fermentowanych, a także białku, którego źródłem mogą być nasiona strączkowe lub mięso. Szczyt piramidy stanowią tłuszcze, które także nalezą do odżywczych składników naszego organizmu, zaleca się stosowanie tłuszczy roślinnych bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).

Na podstawie powyższych danych przedstawiamy proponowaną tygodniową dietę, która została stworzona aby odpowiednio zbilansować potrzeby nasz organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw i owoców zawierających antocyjany. Mamy szczerą nadzieje, że poniżej przedstawiona dieta odsłoni Państwu nowe możliwości na wykorzystanie i zastosowanie w codziennym jadłospisie tych cennych dla naszego organizmu surowców.

mgr inż. Paweł Hanus
Instytut Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytet Rzeszowski

Dieta Bogatobiałkowa (FIT) ze Zwiększoną Ilością Białka

Dieta bogatobiałkowa ze zwiększoną ilością błonnika jest dedykowana dla osób aktywnie fizycznych. Dostarcza do organizmu odpowiednio duże ilości pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów i witamin, powodując przyspieszenie procesu regeneracji po aktywności fizycznej. Natomiast węglowodany stanowią główne źródło energii dla organizmu po zakończonym treningu. Dodatkowo, zawarty w diecie błonnik pokarmowy pozwala utrzymać dobry stan odżywienia oraz uczucie sytości.

Dzięki tak zbilansowanej diecie zmniejsza się ryzyko niedoboru witamin i składników mineralnych.

Dodatkowym atutem diety jest duża zawartość antocyjanów, które chronią przed wirusami i bakteriami chorobotwórczymi oraz przed chorobami układu krążenia, a także działają przeciwnowotworowo i zmniejszają występowanie cukrzycy typu 2.

mgr inż. Izabela Baran
Technolog Żywności i Dietetyk Kliniczny

Dieta owocowo-warzywna

Antocyjany w koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej

Komponując przepisy do etapu postu diety dr Ewy Dąbrowskiej i szeroko pojętej koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej, nauczyłam się szukać niekonwencjonalnych rozwiązań i często zapomnianych smaków i wartości w „naszych” owocach i warzywach. Wybór owoców na etapie oczyszczania czyli postu Ewy Dąbrowskiej nie jest duży a ich udział w codziennym menu jest często „dekoracyjny”. Dlatego wybrane owoce muszą być naprawdę bardzo wartościowe.

Aronia, czarna porzeczka, borówka, malina, owoce czarnego bzu to doskonałe owoce, które są bardzo wartościowe i przydatne na tym etapie diety.

Dieta owocowo-warzywna wg dr Ewy Dąbrowskiej